Nationalpark Thy fotokonkurrence (Thy80)

Opgaven

Frem til den 24. maj 2020, kan du deltage i Nationalpark Thys fotokonkurrence. Konkurrencen slutter på Europarcs internationale nationalparkdag(Day of parcs) den 24. maj.

Målet med konkurrencen er at inspirere børn og unge til at komme mere ud i naturen og få øjnene op for, at der er mange forskellige måder at se naturen på. Ved at bruge foto med mobiltelefoner, kan alle elever typisk være med. Man skal ikke have nogle særlige forudsætninger for at være med i konkurrencen, som dermed kan afvikles med nogenlunde samme premisser for alle. Derudover er det et mål, at eleverne kommer ud og oplever den karakteristiske natur i Nationalpark Thy.

Konkurrencen er en oplagt afslutning på et foto-læringsforløb, hvor eleverne har arbejdet med "Bliv en ørn til at analysere naturfotos (Thy85)" og "Bliv en ørn til at tage naturfotos (Thy87)

I deltager i konkurrencen ved at oprette en Instagram for klassen. Hver elev må deltage med ét foto på jeres Instagram. Fotoet skal være taget i Nationalpark Thy, så i konkurrenceforløbet indgår også en tur ud i naturen med jeres Smartphonekameraer.

Et dommerpanel vil gennemse alle deltagende billeder på Instagram og udvælge vinderfotos. 

1. præmie: Gavekort på 800 kr. til Photocare i Thisted, goodiebag med bøger og materialer fra Nationalpark Thy samt print af vinderfoto i 30*40 cm.

2. og 3. præmie: Gavekort på hhv. 400 kr og 150 kr. til Photocare, goodiebag med bøger og materialer fra Nationalpark Thy samt print af vinderfoto i 30*40 cm. 

Derudover har I som klasse også mulighed for at vinde en klassepræmie, i form af en vildmarksoplevelse i Nationalpark Thy til en værdi af 2.000 kr. Alle i vinderklassen får også print af eget foto i 30*40 cm.

Alle vinderfotos udstilles i to uger hos Photocare i Thisted. Herefter kan fotos afhentes i butikken. 

Udvalgte fotos kan også indgå i en fotoudstilling på initiativ af Kulturrummet og Nationalpark Thy. Måske kan I på skolen også udstille jeres fotos.

 

Sådan gør du

Forberedelse

1. Gennemlæs konkurrencebetingelserne grundigt. Se arbejdsark ”Konkurrencebetingelse a257”.

2. Konkurrenceforløbet foregår digitalt på Instagram. Derfor skal I som det første oprette klassens instagramprofil. I finder vejledning til, hvordan I gør i arbejdsark ”Sådan opretter du Instagram a251”

Det anbefales, at klassen arbejder med både at analysere fotos og øve jer i at tage gode, velovervejede fotos først. Til dette findes to undervisningsforløb til mellemtrin og overbygning:
- Bliv en ørn til at analysere naturfotos (Thy85)

- Bliv en ørn til at tage naturfotos (Thy87)

 

På tur i Nationalpark Thy

3. Betingelserne for at deltage i konkurrencen er, at elevernes fotos er taget i Nationalpark Thy det seneste år frem til den 24. maj. Planlæg derfor en tur til et sted i nationalparken. Se kort med mulige lokaliteter.

Det er muligt at komme på fotoworkshop i nationalparken med Jytte Gellert Krogh. Se invitationen under arbejdsark til højre.

4. Det er muligt at gå sammen i en lille gruppe og deltage med et foto, eller man kan deltage  individuelt.

5. Hver elev/gruppe skal have en smartphone – eller et kamera. Det anbefales, at eleverne bruger deres smartphones eller iPads, da billederne til sidst skal uploades til klassens instagram-profil.

Eleverne må gerne bruge fotos, de har taget i deres fritid. Måske har de et foto af en smuk solnedgang. Vær dog særlig opmærksom på, at det skal være eleven selv, der har taget fotoet, og at det er taget indenfor Nationalpark Thys grænser. Brug evt. nationalparkens app ”Nationalpark Thy” til at sikre dig, at du er inden for grænsen. Den viser nemlig grænsen på et kort og telefonens placering.

 

Redigering og upload

6. Når I er kommet hjem sættes der tid af til, at eleverne kan udvælge det foto, de vil uploade og dermed deltage med.

7. Det er tilladt at redigere jeres fotos. Eleverne må bruge alle de apps, de kender eller kan finde. Vi kan anbefale Pixlr, som er gratis. I finder vejledningen til redigering i Pixlr i arbejdsark ”252 Sådan redigerer du fotos”.
Lad eleverne prøve sig frem med flere fotos indtil de til sidst vælger det, der skal være deres bidrag.

8. Til sidst skal fotoet uploades til klassens Instagramprofil med #hashtagget  #nptfotoskole2020.
Se hvordan I gør i vejledningen til Instagram i arbejdsark ”Sådan opretter du Instagram a251”

9. Det er vigtigt, eleverne gemmer originalfotoet, hvis de vinder!
De kan uploade det til Google Drev gemme drev-app’en på deres tlf. eller i Dropbox, så de er sikre på ikke at komme til at slette det fra deres kamerarulle på telefonen.

 

Vurdering af fotos

Fotos vurderes af en jury, der finder frem til, hvilke fotos, der skal præmieres. Se dommervejledning i arbejdsark "Dommervejledning a258". 

Vindere får direkte besked og offentliggøres som minimum på www.facebook.com/klassevaerelset/

 

Forløbet er lavet af Kulturrummet i samarbejde med Nationalpark Thy Klasseværelset.

Årstid

Hele året

Tidsforbrug

5 - 10 lektioner.

Forberedelse

Der skal være en PC/iPad pr. gruppe.

Kan suppleres med opgaver

Aktivitet

 • Bevægelse
 • Inde
 • Ude

Opgavetype

 • Introopgaver
 • Livet i Thy nu og frem
 • Bliv en bedre formidler

Mål 1.-10. klasse

Læringsmål er beskrevet under:

 • Bliv en ørn til at analysere naturfotos (Thy85)
 • Bliv en ørn til at tage naturfotos (Thy87)

Skole

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Skolefag

 • Billedkunst
 • Dansk
 • Understøttende undervisning